• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


1

Liten lavinfara

Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för tisdagen

Lite kallare dagar och framförallt nätter, gör att snötäcket fryser ihop. Det är bra. Dagtid kan branta sluttningar, där snön blir blöt av sol och plusgrader, bli lavinfarliga. Exakt var detta sker är svårt att förutsäga då tisdagsvädret ser ut att vara klassiskt aprilväder. Snabba växlingar och stora lokala vädervariationer i ett relativt litet område. Frågorna för dagen är: 1. Skiner solen på sluttningen du tänker färdas på? 2. Är snön uppvärmd (kramsnö som är slaskig och saknar bärighet)? 3. Är sluttningen brantare än 30 grader? Om svaret på samtliga tre frågor är ja så bör du fundera på andra alternativ.

Förväntad utveckling

1. Liten


Lavinproblem 1: Våta laviner


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara
Under 1000 m.ö.h.

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå


Våta laviner

Våta flaklaviner och våta lössnölaviner. Problemen hanteras genom att undvika branta sluttningar där snön är uppvärmd och våt. Var extra försiktig om snön värms upp snabbt på grund av sol, plusgrader eller regn. Våta laviner startar ofta spontant och kan gå långt ned i flackare terräng. Våta lössnölaviner och snöbollar i brant terräng är varningstecken på tydlig värmepåverkan. Se även upp för hängdrivor, som försvagas och kan rasa ner. De kan starta stora laviner på sluttningen under.

Lavin- och snöobservationer

Under förra veckan så har lavinaktiviteten orsakats av varmare temperaturer och solinstrålning. Lavinerna har i huvudsak startat i sydliga väderstreck, främst vid klippor och stenar där det blir extra varmt samt av fallande hängdrivor. De största lavinerna har varit stora nog att begrava en människa. Den senaste periodens värme har gått hårt åt snötäcket och påtagligast är det från trädgräns och neråt. Allmänt kallare temperaturer, framförallt nattetid, gör att snötäcket fryser ihop och stabiliseras bättre.
x