• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


1

Liten lavinfara

Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för söndagen

Drevsnön har börjat stabilisera sig. Dock är det inte är omöjligt att starta laviner i drevsnön även om det är osannolikt. Detta på enstaka platser i brant terräng. Innan du väljer brantare åkning, mer än 30 grader, rekommenderar vi att du tänker efter före. Fundera framförallt kring: Vad blir konsekvensen av en lavin - finns det terrängfällor?
Notera att lavinfaran väntas öka snabbt efter helgen!

Förväntad utveckling

Nederbörd och hårda vindar gör att lavinfaran väntas öka.

3. Betydande


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetOsannolikt

LavinstorlekSmå/Stora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet
Senaste lavinerna som observerades gick under natten till torsdagen. De var samtliga mindre drevsnölaviner.

Snötäcke och väder
Idag har vi besökte skogsterräng på östliga sluttningar. Under dagens observationstur visade tester att drevsnöflaken fortfarande är instabila och kan orsaka laviner på isolerade platser. Drevsnön från torsdag och natten till fredag ligger på ett tunt svagt lager och det kan ta några dagar innan snötäcket sätter sig. Vid trädgränsen och ner i skogen har nattens snöfall lämnat några cm lössnö så det är bra skid- och skoteråkning. Mest snö ligger på sluttningar som lutar åt öster.

Fjällväder

Växlande vind, i morgon väst, söndag eftermiddag frisk. Mulet och i kväll snöfall, annars uppehåll.  Beräknad snömängd: någon centimeter.  3-7 minusgrader.
x