• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen


Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för torsdagen

Vårt råd är att hålla utkik efter nybildade drevsnöflak i tydliga läformationer. Kombinationen av vind och snö kommer att orsaka snödrev under torsdagen. Hittar du fält med mjuk snö - då har du hittat drevsnön på de i övrigt hårda och vindpinade Jämtlandsfjällen. Hur farlig den nya drevsnön blir beror dels på flakets tjocklek och dels på hur terrängen ser ut. Stora branta sluttningar och flak tjockare än 20 cm ökar riskerna. Den kombinationen finns troligtvis inte på så många platser, men där det gör det kan det bli farligt.

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå/Stora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

På nordsidorna bildas nya drevsnöflak med mjukare snö, i övrigt finns fickor med mjukare snö på den annars hårda och ofta återfrusna snöytan. På kalfjället är ryggar och toppar ofta renblåsta. Snötäcket är stabilt och eventuella svaga lager djupare i snötäcket kan inte påverkas av en skid-, skoter- eller snowboardåkare.

Fjällväder

Molnigheten minskar. Ikväll tillfälligt klart. Inatt mulnande och sydostlig vind. I Sylarna och Blåhammaren upp till hård vind, 15-20 m/s. Snöfall drar in redan från tidigt på torsdagen. 5-10 minusgrader, sydostlig vind och även nu blåsigt i högterrängen i gränsfjällen.
x