• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen


Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för torsdagen

Vi kommer förmodligen att se nybildade drevsnöflak på fjällens nordliga sluttningar efter en blåsig natt mot torsdag. Snödrev är den enskilt viktigaste faktorn för lavinaktivitet. Därför uppmanar vi dig att hålla koll på vinden även under torsdagen och vara uppmärksam på om snön flyttar på sig. 

Fundera på var den transporterade snön hamnar. Det är terrängen som avgör det eftersom drevsnön samlas enbart på vindskyddade platser. Mest snö tenderar att samlas i brant terräng, minst 30 graders lutning. Vid samma lutning som sannolikheten för laviner ökar.

Försök att känna igen de potentiellt farliga platserna, där drevsnön samlas. Konvexa sluttningar, som blir brantare och brantare när du åker utför, är ett exempel på tydlig läformation. Hängdrivor är ett annat tydligt tecken eftersom det oftast finns en brant läsluttning nedanför drivan. Vid osäkerhet så råder vi dig att undvika att åka i terräng med dessa karaktärsdrag.

Förväntad utveckling

Utvecklingen beror på hur mycket snö som faller under natten till fredag. Ny uppdaterad prognos publiceras torsdag 17.30.

3. Betydande


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck

Färska mjukare och tunnare drevsnöflak på nordsidorna. Äldre och hårdare flak med drevsnö i NO-SO.

SannolikhetMöjligt

LavinstorlekStora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet:
Inga nya laviner observerades under onsdagen eller under de senaste 48 timmarna.

Snötäcke och väder:
Molntäcket sprack upp under onsdagsförmiddagen med klar sikt åt alla håll och svag västlig vind som följd. Snötäcket har en slät yta där drevsnöflak finns. De är fortfarande hårda men det finns platser där det ligger lite lössnö ovanpå. ett flertal tester från olika sluttningar i södra delen av prognosområdet bekräftar ett svagt lager mellan 20 och 40 centimeter ner i snötäcket. Det svaga lagret, facetter under en regnskare, är löst och binder dåligt. Tester visar fortfarande att lagret stabiliseras långsamt. På de flesta platser bedömer vi att flaket är lite för tunt för att utgöra ett problem men det finns ställen där det ligger hårdare och tjockare flak ovanpå.

Fjällväder

Under onsdagskvällen klart till halvklart och uppehåll, växlande vind. I natt 5-10 minusgrader och sydlig tilltagande vind, i södra Jämtlandsfjällen hård vind. Torsdag morgon ökad molnighet hård eller mycket hård vind.  Frampå dagen snöbyar och 0-5 minusgrader, i lågterrängen någon plusgrad. Torsdag kväll rör sig ett sammanhängande snöfallsområde in, 5-15 centimeter väntas störst mängder i Härjedalsfjällen. Natt mot fredag avtagande vind.
x