• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen


Lavinprognos för Västra Vindelfjällen


3

Betydande lavinfara

Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för måndagen

Vädret lugnar ned sig under måndagen. Men det är fortsatt troligt att människor kan lösa ut laviner. Rådet är att undvika sluttningar med drevsnö som är branta nog för laviner. Titta hur drevsnön beter sig under skidorna eller skotern. Sprickor i snön är tecken på att snön är svag. Välj då en annan väg eller vänd om. Tänk på vad som finns runt dig. Små laviner kan få stora konsekvenser i eller i närheten av terrängfällor så som skog eller raviner.

Förväntad utveckling

3. Betydande


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetTroligt

LavinstorlekStora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Vinterns hittills kraftigaste snöoväder har förändrat snötäcket i hela prognosområdet. Uppehållen mellan snöbyarna har inte erbjudit tillräckligt god sikt för att kunna observera mycket av terrängen. Därför har vi inga nya lavinobservationer under söndagen. Nästan all nederbörd har fallit som snö, även i lågterräng. I all vindskyddad terräng finns stora mängder lössnö, på många platser mer än en halvmeter och lokalt nära meterdjupt.

Fjällväder

Söndag kväll kan enstaka snöbyar passera. Molnigheten minskar och under natten väntas klart väder. Måndag morgon mulnar det på och snöbyar rör sig åter in. Nysnömängd mellan 5 och 15 cm. Måttlig till frisk nordvästlig vind, måndag eftermiddag vridande till väst. Måndag kväll svag, växlande vind. Temperatur 3-10 minusgrader.
x