Pressmeddelanden från lavinprognostjänsten

Här samlar vi pressmeddelanden som publiceras av Naturvårdsverkets lavinprognostjänst samt ett urval av pressbilder. För frågor kring gällande prognoserna, ring Lavinprognostjänsten på: 010-698 18 18. Telefonen är bemannad alla dagar i veckan 08:00 – 21:00.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

2019-01-17
Södra Lapplandsfjällen nytt lavinprognosområde

I dag kl 17.30 publiceras den första lavinprognosen för Södra Lapplandsfjällen som bland annat omfattar Kittelfjäll och Saxnäs. Det är ett nytt prognosområde i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram. Lavinprognosen ger en samlad bedömning av lavinfaran två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker.

– Södra Lapplandsfjällen är välbesökta av såväl topptursåkare, ripjägare som snöskoterförare. Därför är det ett viktigt steg mot säkrare vistelser i lavinterräng när nu lavinprognoser blir tillgängliga även för dessa områden, säger Stefan Lundin, områdesansvarig för Södra Lapplandsfjällen i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Lavinprognoser.se ger en bedömning av lavinfaran utanför skidanläggningarnas ansvarsområden och är en samlad och detaljerad bedömning av lavinfaran för två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna bygger på information som samlas in av lokala observatörer. Lavinexperter vid lavinkontoret i Östersund analyserar informationen och tar sedan fram prognoserna baserat på en sammanvägning av information från fältet och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI.

I vinter publicerar Naturvårdsverket lavinprognoser för sex välbesökta områden i de svenska fjällen vara varav Södra Lapplandsfjällen är ett.

För följande områden publiceras lavinprognoser vintern 2018/2019:

• Abisko- Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen (start 17 januari)
• Kebnekaisefjällen: start 1 mars
• Västra Vindelfjällen: Norr och söder om Hemavan/Tärnaby
• Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll och Saxnäs (nytt prognosområde, start 17 januari)
• Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
• Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags

För mer information: www.lavinprognoser.se

För mer information kontakta:

Stefan Lundin, Områdesansvarig Södra Lappland
Telefon: 070-376 31 58 info@kittelfjalladventure.se

Petter Palmgren, Naturvårdsverkets lavinprognosprogram
Telefon: 010-698 12 97, 072- 985 11 47
Mail: petter.palmgren@naturvardsverket.se

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019-01-10  
Varning för Stor lavinfara i västra Vindelfjällen avseende fredag den 11 Januari samt lördag den 12 januari

Inför i morgon, fredagen den 11 Januari, har Naturvårdsverkets lavinprognostjänst höjt lavinfaran till Stor för prognosområdet västra Vindelfjällen där orterna Hemavan och Tärnaby ingår.  Stor lavinfara innebär det näst högsta steget på den femgradiga lavinskalan.  Det kommer att råda mycket farliga förhållanden och spontant utlösta laviner är sannolika. Varningen avser lavinterräng i områden utanför skidanläggningarnas gränser.

www.lavinprognoser.se redovisar Naturvårdsverket dagliga bedömningar av lavinfaran i berörda fjällområden.

Avseende västra Vindelfjällen, avråder vi från all vistelse på sluttningar brantare än 25 grader och även nedanför branta sluttningar, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Vädret i västra Vindelfjällen kommer inför morgondagen att präglas av mycket hårda vindar från väst till nordväst i kombination med täta snöbyar och snödrev med de största snömängderna i västra delarna. Det medför att nya drevsnöflak bildas. Djupare ned i snötäcket finns också bestående svaga lager vilket gör att laviner kan bli mycket stora på en del sluttningar.   

Även för områden norr om Vindelfjällen är det sannolikt att laviner kommer att utlösas på grund av snödrev, varför vi även avseende dessa områden generellt avråder från all vistelse på eller i närheten av sluttningar brantare än 25 grader.

För dagligt uppdaterad information om lavinfaran i välbesökta svenska fjällområden, som omfattas av lavinprognoser, besök: https://www.lavinprognoser.se/oversikt-alla-omraden/

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------


x