Lavinsäkerhet och utbildningar

På webbplatsen för Sveriges Lavinutbildningar- Svelav.se, kan du på ett enkelt och överskådligt sätt lära dig mer om lavinsäkerhet. Oavsett om du kör skoter, håller dig till liftnära offpist eller går på stighudar i folktomma fjäll långt från civilisationen så finns det många skäl att lära sig mer om ämnet laviner.

En av flera utmaningar med att vistas i brant fjällmiljö är att förhålla sig till lavinfaran. Snötäcket är stabilt på de flesta platser större delen av tiden under vintern. Men det gäller att ha koll på när och var den inte är det så att man kan undvika faran. Eftersom laviner är mycket farliga och konsekvenserna kan vara dödliga så räcker det inte att fatta rätt beslut 9 av 10 gånger, inte ens 99 av 100 gånger. Med de oddsen överlever du inte många vintrar. Du måste fatta rätt beslut och samtidigt vidta åtgärder för att minska riskerna ifall du gör misstag.

På Svelav.se kan du lära dig mer om lavinsäkerhet och testa dina kunskaper. På webbplatsen finns även en beskrivning av olika lavinutbildningar och en kalender med möjliga utbildningstillfällen.Här kommer några bra direktlänkar till Svelav.se

Webbutbildningen Lavinkunskap- lär dig mer om laviner och lavinsäkerhet 

Quiz- testa dina kunskaper kring laviner och lavinsäkerhet

Lavinutbildningar- vilka finns och vilken ska jag gå?

Utbildningskalendern, hitta ett tillfälle som passar dig!


x