• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


Lavinprognos för Abisko/Riksgränsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för torsdagen

Är snön torr eller våt? En bra fråga att ta med dig när du väljer åk på torsdagen Är du i den högre terrängen där snön fortfarande är kall och torr – håll utkik efter drevsnöflak. De känns igen på att snöytan är jämn och slät och finns på branta sluttningar som lutar åt öster och däromkring. Där snön blivit våt, på lägre höjd eller platser som får mycket sol, är våta laviner ett möjligt problem. Undvik sluttningar där snön blivit så pass uppvärmd att den tappar bärighet. Läs mer om de båda lavinproblemen nedan.

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara
Gäller ovan 900 möh

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå/Stora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Lavinproblem 2: Våta laviner


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå/Stora


Våta laviner

Våta flaklaviner och våta lössnölaviner. Problemen hanteras genom att undvika branta sluttningar där snön är uppvärmd och våt. Var extra försiktig om snön värms upp snabbt på grund av sol, plusgrader eller regn. Våta lössnölaviner och snöbollar i brant terräng är varningstecken på tydlig värmepåverkan. Se även upp för hängdrivor, som försvagas och kan rasa ner. De kan starta stora laviner på sluttningen under.

Våra observationer

Snöytan värms av solen under dagarna och ger riktigt fin våråkning på soliga sidor och i de flesta väderstreck på lägre höjd. Däremot börjar värmen påverka och försvaga snön under dagarna. Främst på solvända väderstreck som ligger i brant och klippbunden terräng. Vi har noterat att hängdrivor har släppt på grund utav värmen och orsakat större laviner under måndagen. Under tisdagen har vi sett våta lössnalaviner i Vassivagge på branta sydvästsidor. Återfrysningen av snötäcket på nätterna har varit mycket bra då vi haft klara fina kvällar och nätter. Snöytan är hård på förmiddagarna efter nattkylan. Under måndagen observerades det några små flaklaviner på sydostsidor. Lavinerna gick i drevsnöflaken som bildades i helgen. Även våra tester visar att drevsnön fortfarande kan vara instabil på vissa isolerade platser på kalfjället. I övrigt så har det åkts brant med både skoter och skidor i stora delar av området den senaste veckan utan någon markant lavinaktivitet, men små laviner är noterade. Just nu så har vi absolut mest snö på ostliga sluttningar och det är också där den finaste åkningen finns. Djupt ned i snötäcket finns ett par gamla svaga, facetterade, i anslutning till skarlager. Dessa svaga lager är mycket svåra att påverka då det överliggande snötäcket är tjockt och styvt men ta i beaktning att stora påfrestningar som till exempel fallande hängdrivor eller mindre flaklaviner kan starta laviner i dessa lager.

Fjällväder

Höga slöjmoln rör sig bort som följs av klart väder, även omkring västlig vind 5-10 m/s. I natt tillfälligt avtagande vind till 2-6 m/s och från +1 till -3 grader. Imorgon, torsdag fortsatt klart, vind åter 5-10 m/s och 0-7 plusgrader, på kalfjället ner mot 4 minusgrader. På eftermiddagen kan även moln börja röra sig in västerifrån som till kvällen följs av snöfall.
x