• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Lördag - undvik läsluttningar

Vi har precis startat prognossäsongen i området och har därför fortfarande en del blinda fläckar. Vi vet däremot att det tidigare har gått stora laviner i området och att djupt begravda svagheter är den troliga orsaken.Det är ett svårt problem eftersom lavinaktiviteten är svår att förutspå och för att lavinfaran dröjer kvar. De farligaste sluttningarna är de som samlat snö av vinden. Du känner igen läsluttningar på att snön ser jämn och orörd ut. Vårt råd är att helt undvika läsluttningar och särskilt områden där snötäcket är tunnare, till exempel runt stenar, klippor eller på konvexa sluttningar.

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Bestående flak


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekStora


Bestående flak

Krävande förhållanden. Lavinfaran syns inte och finns kvar långt efter senaste snöfall. Lavinaktiviteten är oförutsägbar, om laviner blir utlösta kan de bli stora eftersom sprickutbredningen är god. Det kan vara möjligt att utlösa laviner på avstånd. Var extra försiktig och tänk konsekvens när du gör dina vägval.

Våra observationer

Vi har haft klart och kallt väder de senaste dagarna, men idag ökande vind på kalfjället från nordväst. Hittills har våra fältturer varit i den norra halvan av området, vi har mindre information från de södra delarna. Den finaste och mjukaste snön för skid- och skoteråkning finns i skogen. Kalfjället är generellt hårt och vindpinat efter den gångna helgens stormiga väder. Flera stora och mycket stora laviner gick under stormen. Lavinerna har utlösts i djupt begravda svagheter i snötäcket. I våra tester hittar vi två tydliga svaga lager, det är mellan skarlager i mitten av snötäcket och svag snö i botten av snötäcket. På de flesta platser krävs stor belastning för att påverka svagheterna. De djupt begravda lagren är lättast att komma åt där snötäcket är tunnare, men om man gör det kan lavinen bli stor och farlig.

Fjällväder

Väst eller nordvästlig vind, tidvis frisk på kalfjället. Mest mulet och i tidvis snöfall. Det kan komma runt 5 cm. 10-15 minusgrader.
x