• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för måndagen

Drevsnöflaken stabiliserades under söndagen men på några ställen har ett svagare lager längre ner i snötäcket dokumenterats och gett enstaka testresultat så sänk inte garden helt än utan var uppmärksam på hur snön uppför sig. Spricker snön upp framför skidorna eller snöskotern, välj då flackaste vägen därifrån.  

Hängdrivorna som just nu är mycket stora i området har en tendens att rasa då de byggts på med ytterligare en portion med drevsnö och dessutom de kommande dagarna kommer utsättas för värme. En rasande hängdriva är inte bara farlig i sig utan kan också utlösa laviner som en människa normalt sett inte skulle kunna påverka. 

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå/Stora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet
Ingen lavinaktivitet har rapporterats under söndagen.  

Snötäcke och väder
Idag har solen värmt och vindarna varit svaga, fin kallsnö ligger i de flesta väderstreck upp till trädgränsen, förutom på branta solexponerade platser där snön blivit kramvänlig. På kalfjället är nysnön vindpåverkad och underlaget till stora delar hårt.

Fjällväder

Mulnande söderifrån i kväll följt av tidvis snöfall och i natt 1-6 minusgrader. Fram till måndag morgon 0-3 cm nysnö. Under måndagen halvklart till mulet, mest uppehåll och fram på dagen 0-3 plusgrader, i högterrängen 0-3 minusgrader. Svag till måttlig vind omkring syd.
x