• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


Lavinprognos för Södra Lapplandsfjällen


1

Liten lavinfara

Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för torsdagen

Det milda vädret fortsätter och så länge nätterna är kalla så är snöförhållandena förutsägbara. Vårsnö på sydsidorna och kallare snö på nordsidorna. I brant sydvänd terräng, särskilt nära stenar och klippor, så kan vi se en del våta laviner. Särskilt ifall solen lyser igenom tunna höga moln. Om snön tappar bärigheten och du sjunker ned i den så är det ett tecken på att snötäcket försvagas. Då är det dags att leta efter sluttningar i andra väderstreck som är mindre värmepåverkade. Hängdrivor är alltid opålitliga, än mer när vädret är varmt. Vi rekommenderar att hålla avstånd till dem, oavsett om du är ovanför eller nedanför dem.

Förväntad utveckling

Risken för laviner ökar om snötäcket inte fryser ihop nattetid.

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Våta laviner


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck

Framförallt SV-SO.

SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå


Våta laviner

Våta lössnölaviner. Problemen hanteras genom att undvika branta sluttningar där snön är uppvärmd och våt. Var extra försiktig om snön värms upp snabbt på grund av sol, plusgrader eller regn. Våta laviner startar ofta spontant och kan gå långt ned i flackare terräng. Våta lössnölaviner och snöbollar i brant terräng är varningstecken på tydlig värmepåverkan. Se även upp för hängdrivor, som försvagas och kan rasa ner.

Våra observationer

Högtrycket och det soliga vädret har fortsatt även under onsdagen.. Det soliga och varma vädret har även en baksida, vi har sett att delar av hängdrivor har börjat falla ner och även observerat några små våta lössnölaviner på branta sydsidor. Mitt på dagen fram mot tidig kväll har ytsnön blivit blöt på branta sluttningar som är vända mot solen. Kalla temperaturer gör att ytan sedan återfrusit under natten vilket har gett en hård skare på morgonen.

Fjällväder

Klart väder och vind omkring väst 2-6 m/s. I natt börjar vinden tillta och då 0-5 minusgrader, kallast i lägre terräng. På dagen imorgon, torsdag rör sig moln in västerifrån och efterhand halvklart eller mulet, men uppehåll. Då även västlig eller sydvästlig vind 7-12 m/s och 2-8 plusgrader, med de högsta temperaturerna i lägre terräng.
x