• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen


Lavinprognos för Södra Jämtlandsfjällen


2

Måttlig lavinfara

Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farligaste platserna.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för måndagen

Under söndagen stabiliserades drevsnöflaken och förhållandena är till största del stabila. Mildare väder under måndagen påskyndar processen ytterligare. Det har dock förekommit en del lavinaktivitet, både spontana laviner och skidåkarutlösta så släpp inte uppmärksamheten helt ännu. Ser du sprickor som skjuter iväg från skidorna är det ett tydligt tecken på lavinfara. Välj då flackaste vägen därifrån. 

Hängdrivorna som just nu är mycket stora i området kan under kommande dagar att påverkas av de mildare vädret vilket gör dem svagare. Tänk på att en rasande hängdriva inte bara är farlig i sig utan att den också kan utlösa en lavin som en människa inte skulle kunna utlösa.

Förväntad utveckling

2. Måttlig


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck


SannolikhetMöjligt

LavinstorlekSmå/Stora

De västra delarna av området har under senaste veckan fått stora mängder snö och här kan också lavinerna bli störst.

Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet
Vi fick sent på lördagen in en rapport om en skidåkarutlöst lavin i Tegefjäll där brottkanten var 50-60 meter bred och 20-40 cm djup. Lavinen bedöms ha orsakats av drevsnöflaksproblemet. Från söndagen har vi fått rapporter från skidpatrullen i Åre om flera små laviner orsakade av sprängning samt en spontanutlöst från natten. 

Snötäcke och väder
Vi har haft en solig och fin vårvinterdag men snön var fortsatt kall långt in på dagen.

Fjällväder

Halvklart till tidvis mulet och i natt runt 0 grader, i högterrängen 0-4 minusgrader. Måndag eftermiddag minskad molnighet söderifrån och fram på dagen 4-9 grader, i högterrängen 0-3 plusgrader. Måttlig till frisk sydlig eller sydvästlig vind, på kalfjället från i natt lokalt hård vind.
x