• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen


Lavinprognos för Västra Härjedalsfjällen


1

Liten lavinfara

Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för torsdagen

Friska till hårda sydliga vindar och lite snö väntas under morgondagen. Kallare temperaturer efter tidigare "mildväder" har sedan tidigare stabiliserat snötäcket. Vi räknar med att snöfallet under torsdagen inte kommer att påverka lavinfaran nämnvärt eftersom fjällens norra och västra sidor sedan tidigare är väldigt snöfattiga . Tunna flak med drevsnö kan bildas i extrema läformationer. Låt sunt förnuft och allmänt fjällvett styra fjällturen.

Förväntad utveckling

1. LitenVåra observationer

Inga nya laviner observerade. Hela området har "drabbats" av plusgrader upp till ca 1000 m.ö.h. Snötäcket är generellt hårt och vindpåverkat. På västsidor är snötäcket tunt. De östra sidorna av fjällen har samlat mer snö, ytan där är oftast slätare men även hård. Kring trädgränsen är skaren på ytan tunnare och kan beskrivas som bristande. Djupare ned i snötäcket finns det fortfarande lager med svagare snö men de får anses vara vilande för stunden. I lågterrängen har snödjupet minskat en del och på platser där det sedan tidigare fanns lite snö börjar barmarken att komma fram.

Fjällväder

Molnigheten minskar. Ikväll tillfälligt klart. Inatt mulnande och sydostlig vind. Kring Helags upp till hård vind, 15-20 m/s. Snöfall drar in redan från tidigt på torsdagen. 5-10 minusgrader, sydostlig vind och även nu blåsigt i högterrängen i gränsfjällen.
x