• Lutningsgrad

  Lutningskartan visar var i terrängen det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Läs mer om lutningskartan

  25-30
  30-35
  35-40
  40-45
  45-50
  50+
 • Lavinskalan
  1. Liten 2. Måttlig 3. Betydande 4. Stor 5. Extrem Ej bedömd
 • Inrapporterade laviner

  Kartan visar flaklaviner som utlösts under de senaste 3 dygnen och som inrapporterats. Det verkliga antalet laviner kan vara mycket större. Läs mer om lavinaktivitet 

  Liten
  Stor
  Mycket stor

Lavinprognos för Västra Vindelfjällen


Lavinprognos för Västra Vindelfjällen


3

Betydande lavinfara

Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.
5. Extrem 4. Stor 3. Betydande 2. Måttlig 1. Liten Ej bedömd

Råd för torsdagen

Vinden tilltar och flyttar lössnö till läsluttningar. Räkna med att det är lätt att starta laviner där det är brant och finns drevsnö. Titta efter släta, kuddlika former, känn efter om snön bildar flak eller spricker. Sydvindar under natten och morgondagen innebär att läsluttningarna framförallt finns på fjällens norra sida. Men skiftande vindriktningar de senast dagarna gör att instabila drevsnöflak kan finnas bakom krön och åsar även i andra sluttningsriktningar. Jämnt lutande sluttningar eller platser där snön fortfarande är lös och obunden är generellt säkrare vägval. Du kan också styra din risknivå genom att vara noga med hur brant du åker – det är ofta stor skillnad i risk på åk som är 30 eller 35 grader branta.

Förväntad utveckling

Snöfall och blåsigt väder gör att lavinfaran väntas kvarstå på branta läsluttningar.

3. Betydande


Lavinproblem 1: Drevsnö


Aktuella höjder

Kalfjäll Trädgräns Under trädgränsen Lavinfara

Aktuella väderstreck

Vindriktningarna har växlat de senaste dagarna, instabila drevsnöflak kan finnas i många väderstreck.

SannolikhetTroligt

LavinstorlekStora


Drevsnö

Lavinfaran är störst på läsidorna av fjället och i terrängformationer som har en läsida från vinden, till exempel bakom åsar och krön eller i raviner. Problemet hanteras enklast genom att undvika de platser som samlat snö i det senaste snödrevet. Du kan känna igen drevsnön på att snöytan är jämn och slät. Sprickor som bildas i snön är ett typiskt tecken på att drevsnön är instabil.

Våra observationer

Lavinaktivitet 
Sikten har många dagar varit vår begränsning när vi spanat efter lavinaktivitet. I dag fick vi sikten vi önskat och med den kom också observationer av färska laviner. Ett tiotal laviner från senaste dygnet lyckades vi se och där alla var i drevsnö. 

Snötäcke och väder 
Efter många dagar med grått väder fick vi en dag med riktigt fint vinterväder. Sol, vindstilla och runt minus 10 grader på fjället. Snön på kalfjället är på ganska stora ytor vindpåverkad med en del vindskavler vilket gör det lite utmanande att åka skidor. Från trädgräns och ner är det mindre vindpåverkat och lösare snö för skidåkning och skoterkörning.

Fjällväder

Under onsdagskvällen klart till halvklart och uppehåll, frisk vind omkring sydost. I natt 10-15 minusgrader och tilltagande sydlig vind. Torsdag morgon ökad molnighet hård eller mycket hård vind med samma riktning. Frampå dagen snöbyar och 5-10 minusgrader. Torsdag kväll rör sig ett sammanhängande snöfallsområde in, 5-10 centimeter väntas. Vinden avtar under kvällen och natt mot fredag frisk vind.
x